Hoogtepunten 2020

In 2020 begon ik, naast mijn andere werkzaamheden als freelance buitenlandredacteur voor de NOS-programma’s op radio 1. Daarnaast schreef ik met veel plezier een groot aantal artikelen, bijvoorbeeld voor Avanti Almere.

Ik wil ik twee artikelen delen waar ik trots op ben. Het verhaal van Alaa Alali uit Idlib, Syrië, die in elke storm blijft lesgeven, en het verhaal van Svetlana Tichanovskaja, die tegen wil en dank de oppositieleider van Wit-Rusland werd.

 

Natuurkundeleraar Alaa Alaali uit Idlib blijft lesgeven, wat er ook gebeurt.

Leraar in Oorlogstijd

Lesgeven via internet. Drie maanden geleden hoorde het nog bij onderwijsvernieuwing, of was het voor expatkinderen. De Coronacrisis bracht alles in de hele wereld in een stroomversnelling. Natuurkundeleraar Alaa Alali (32) uit Baljoen, Idlib, Syrië, sloeg er in december al mee aan het improviseren. Zijn leerlingen konden door de oorlog niet meer naar school.

Ook dat ene Youtube-filmpje, dat inmiddels door honderdduizenden is gezien, was oorspronkelijk bedoeld voor zijn eigen studenten. Alaali stond in een geïmproviseerde studio-setting in zijn eigen huis, rustig op het bord een som uit te leggen, toen hij gestoord werd door de inslag van Russische bommen. Alle grote Arabische nieuwsnetwerken vertoonden zijn filmpje en Alaali was letterlijk in één klap ‘beroemd’. (Onderwijsblad, 2020)

 

‘Huilen kan goed zijn, maar ik vind dat ik daartoe nu niet het recht heb’

Een carrière in de politiek ambieerde ze nooit. Toch is Svetlana Tichanovskaja de waarschijnlijke winnaar van de presidentsverkiezingen in Belarus, in augustus van dit jaar. Eind november bezocht ze Nederland, in de hoop op steun bij de strijd tegen de dictatuur in haar land. ,,Ik mag mijn emoties alleen laten zien als die anderen inspireren,’’