Situatie in Japan, mediaoptredens

Op 18 maart stond er een interview met mij in het Algemeen Dagblad. Op 17 maart stond in Spits een artikel met enkele citaten van mij. Op 16 maart stond er een interview met mij in De Pers. Op 15 maart was ik te gast bij Dit is de Dag op Radio 1 (14:00-15:00). Maandagochtend 14 maart was ik te horen op FunX radio. Zaterdagavond 12 maart was ik te zien in EenVandaag, (Nederland 1, 18:15). Op 11 maart sprak ik erover bij BNN today. (radio1 21:30)

Het is te vroeg om vergelijkingen met Tsjernobyl te maken. Daarvoor weten we nog te weinig, ook over de omvang van de ramp. Bovendien gaat het om een andere tijd en een ander land. Japan maakt bijvoorbeeld haast  met evacuaties. De dictatuur en het totale gebrek aan informatie, zijn bij Tsjernobyl substantieel onderdeel van het probleem. In Japan lijkt daarvan minder sprake te zijn.

In de middag van 11 maart, toen ik het nieuws over de brand in de eerste kerncentrale hoorde, schreef ik dit:

Ik houd mijn hart vast. In vergelijking met andere landen heeft Japan zijn veiligheidsprogramma’s goed op orde. Niet verbazend voor een land dat door die twee bommen op zo’n heftige wijze met de kracht van nucleaire explosies te maken heeft gehad. Maar zelfs als je systeem héél goed is, kan het falen. Zeker als de rest van het land ook in brand staat. Ik maak me zorgen.

Wie geïnteresseerd is in de Nederlandse reactie op Tsjernobyl, kan dit artikel lezen. Dat is geschreven op basis van archiefonderzoek dat ik deed bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.