Chin.Ind.Spec.Rest

Ik prijs me gelukkig bevriend te zijn met Mark van Wonderen. Hij heeft niet alleen een camera, maar ook een uitzonderlijk oog voor treurigheid én het vermogen om idiote plannen te maken. In het afgelopen jaar heeft hij alle Chinees-Indische restaurants op de foto gezet. Allemaal, ja. Duizendnegentig waren het er, 1090. Zo legde hij op de valreep teloorgaand erfgoed vast.

Met vormgeefster Yolanda Huntelaar bracht hij al die foto’s samen in het boek ‘Chin.Ind.Spec.Rest. Een verdwijnend Nederlands fenomeen’. In het boek staan ook letters, en ik mocht daarop de eindredactie doen. Het is maar goed dat Mark, eigenwijs als hij is, niet al mijn adviezen heeft opgevolgd. Anders zou dit boek in het geheel geen deernis wekken- en dat zou in strijd zijn met het onderwerp. 

Ik vind het boek erg mooi geworden, en voor mij vertellen de foto’s veel meer dan het verhaal van ‘de Chinees’. Ze vormen een dwarsdoorsnede van ons land. 

Nu wil je dit boek natuurlijk onmiddelijk kopen, al was het maar omdat Mark en Yolanda er enorm in hebben geïnvesteerd. Kopen kan via deze link.

Je kunt ook losse foto’s bestellen. Geef je kind als het gaat studeren een ingelijst plaatje van ‘jullie’ Chinees mee. Of hang op dat lege stukje wand je eigen geschiedenis, uitgedrukt in Chinese restaurants.