Contact

Ik vind het altijd leuk als mensen contact met me opnemen. Of dat nu is omdat ze vragen hebben, zaken met me willen doen of om -kom maar op!- kritiek te leveren. Dat kan via onderstaande gegevens of via het contactformulier.

info@frankahummels.nl
0031 6 49 360 760
twitter: @frankahummels
Portfolio

Wie een indruk wil krijgen van mijn werk kan hier vijf artikelen bekijken die ik eerder schreef, of deze pdf downloaden. Als je overweegt om van mijn diensten gebruik te maken, kan ik je ook gericht relevante artikelen toesturen.

Download hier een pdf van deze artikelen.

Mondkapjes tegen straling Net als van Tsjernobyl gaan we van Fukusjima niets leren

“Ons huis betekent bijna alles voor ons”, zegt Jotaro Wakamatsu, terwijl hij neerstrijkt op een van de rieten matten in de ontvangstkamer. Hij wijst om zich heen: de simpele papieren kamerschermen, het huisaltaar. Zijn vrouw, een gepensioneerde lerares Engels, komt uit de moderne keuken aanlopen en serveert thee op de lage tafel. Meneer Wakamatsu heeft daar al een stapel vergeelde dossiermappen neergelegd.

Het huis van de Wakamatsu’s staat in Haramachi, een slaperig stadje met één, praktische, winkelstraat. Het ligt nog geen dertig kilometer van de kerncentrale van Fukusjima Dasji. Het echtpaar is pas een paar maanden terug van hun gedwongen evacuatie. Of het veilig is? Yotaro haalt zijn schouders op. “Veilig, veilig. We zijn al oud. Dit is ons huis.”

 

Lees meer >>

Vanwege soaps naar Romantisch Korea

Gangnam Style is het eerste Koreaanse liedje dat Nederlandse dansvloeren weet te vullen. Maar in Azië is Koreaanse cultuur al ruim tien jaar hartstikke cool. Vooral de soaps trekken een miljoenenpubliek. En daarmee zetten ze Zuid-Korea op de kaart als vakantieland.

“Oppan Gangnam Style!” Koreaanse muziek schalt nu ook uit Nederlandse radio’s. Psy’s superhit werd ruim een miljard keer bekeken op Youtube en voorlopig lijkt zijn opmars nog niet te stuiten. Enigszins gezet, altijd bezonnebrild en zelfgekozen raar is Psy niet het prototype van de bekoorlijke man. Maar voor Kanako uit Tokyo deert dat niet. Psy is slechts het topje van de Koreaanse ijsberg. Ze legt haar handen op het hart:  “Koreaanse mannen zijn zo romantisch! Ze hebben échte aandacht voor hun vrouw, en ze hebben goede manieren!” Zelf kent ze geen Koreaanse mannen, maar ze heeft haar overzeese buurland wel een paar keer bezocht. “Het is er zo mooi, zo puur. Authentiek, dat is het woord.”

 

Lees meer >>

‘Wie van mijn vrienden zal de volgende zijn?’ Vrede in Noord-Ierland, maar ook een zelfmoordepidemie

Belfast- ,,Sinds mijn zusje er niet meer is, lig ik ’s nachts wakker en vraag ik me af wie van mijn vrienden de volgende is. Wie als eerste breekt. Meestal stopt het namelijk niet bij twee zelfmoorden. Volgens de statistieken is zeven waarschijnlijker.” Caoimhin Gallagher, uit de arme katholieke wijk Twinkbrook in West-Belfast, is 21. Zijn 18-jarige zusje Broonagh heeft zich acht weken geleden verhangen, in het park waar zijn ouderlijk huis op uitkijkt. De boom hebben Caoimhin en zijn vrienden weggehaald, maar op de plek waar het gebeurde, hebben ze wel een herdenkingsplek voor Broonagh ingericht. Er staat een roze bankje en er is een tuintje met veel elfjes. ,,Broonagh hield van roze. En van Tinkerbell.”

Lees meer >>

Zakdoekjes en journalistenhaat bij het graf van Diana

Little Brington- Althorp, waar Diana ligt begraven, is het grote landgoed waar de Earl of Spencer woont. Hij is de broer van prinses Diana en heeft een aantal van de stallen ingericht als permanente tentoonstelling voor zijn te vroeg gestorven zus. Een moeder en een dochter van een jaar of tien lopen er samen de ruimte binnen met jurken die Diana bij verschillende gelegenheden droeg. ,,Mama, waarom had Diana zoveel jurken?”, ,,Omdat ze prinses was, liefje. Gruwelijk, vind je niet?” Dochter vindt duidelijk van niet. ,,Waarom gruwelijk?” ,,Nou, ze werd de hele tijd achtervolgd door journalisten die gemene dingen over haar opschreven en fotografen die haar nooit met rust lieten.” Dochter is nog steeds niet overtuigd. ,,Waarom deden die journalisten dat?” ,,Omdat ze getrouwd was met Prins Charles.” Dochter denkt even na en besluit dan: ,,Gruwelijk.”

Lees meer >>

The sweet taste of a cigarette in a can

As an asthmatic, I have never felt the urge to coat my lungs with tar. Yet the nagging sense that I want to know what a cigarette feels like has stayed with me. Now, a Dutch company has come to my rescue. The United Drinks and Beauty Corporation is about to launch its Liquid Smoking drink, aimed at people struggling with the ban on smoking in public places, and I am about to test it.

Lees meer >>

Wil je naar Rusland? Wat let je? Zeg je baan op en koop een ticket Jelle Brandt Corstius pleit voor betrokkenheid en risico’s

Het is nog niet eens voorbij, maar 2010 is het jaar van RuG-alumnus Jelle Brandt Corstius (32). Een nieuw boek, een tweede indringende documentairereeks over zijn voormalige standplaats Rusland en als klap op de vuurpeil het presenteren van Zomergasten, een van de meest eervolle baantjes in de Nederlandse journalistiek. En dan werd hij door de RuG ook nog beloond met de titel ‘Alumnus van het jaar’. De jury prees zijn internationale inslag en de oprechte interesse waarmee hij zijn onderwerpen benadert. ‘Dat is typisch Groningen’. Toch is Jelle zelf niet alleen maar positief over de opleidingen geschiedenis en journalistiek die hij aan de RuG genoot. ‘Mensen die dt-fouten maken zou ik er meteen uitmieteren.’

Lees meer >>

De Nederlandse reactie op de kernramp in Tsjernobyl, ‘Er waren niet eens stralingsmeters’

De ontploffing van Reactor Nummer Vier in Tsjernobyl in de Oekraïne op 26 april 1986 zorgde ook in Nederland voor grote paniek. Op een buitenlandse kernramp van deze omvang was de Nederlandse regering niet voorbereid. Een haastig samengesteld crisisteam moest de volksgezondheid zo veel mogelijk te beschermen.

Lees meer >>