Contact

Ik vind het altijd leuk als mensen contact met me opnemen. Of dat nu is omdat ze vragen hebben, zaken met me willen doen of om -kom maar op!- kritiek te leveren. Dat kan via onderstaande gegevens of via het contactformulier.

info@frankahummels.nl
0031 6 49 360 760
twitter: @frankahummels




Over Franka Hummels, freelance journalist

Profiel

Nieuwsgierig, zorgvuldig en gedreven, dat zijn de woorden die mij als journalist het best omschrijven. Ik vind bijna alle mensen interessant en herken een goed verhaal meteen. Mijn opleiding als historicus stelt me in staat vlug en doelgericht informatie te verwerven én heeft me geleerd om niet op geruchten af te gaan. Ik mis nooit een deadline. Bovendien ben ik gedreven. Ik wil de onderste steen boven hebben en ik heb ontzettend veel plezier in mijn werk.

Ik houd van afwisseling, daarom past freelancen goed bij mij.
Als rechtgeaarde freelancer ben ik generalist. Ik schrijf met hetzelfde gemak arbeidsmarktberichten voor een bankensite als alledaagse gezondheidsverhalen voor een mannenglossy als spraakmakende interviews voor het universitair alumniblad. Maar natuurlijk zijn er ook onderwerpen waar mijn hart nóg sneller van gaat kloppen. Zo heb ik een grote interesse in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie. Ik ben goed op de hoogte van zowel de huidige politieke thema’s als de geschiedenis en ben er ook geregeld te vinden. Maar ook buiten Europa reis ik graag en veel en als het even kan werk ik ter plekke. Journalistiek werk doen is namelijk vaak een geweldige manier om grip op een land te krijgen. Dat enthousiasme komt terug in de reisreportages die ik maak.

In de meeste van mijn verhalen staan mensen centraal. Natuurlijk, politieke beslissingen zijn belangrijk en het is goed dat in kaart wordt gebracht hoe ze tot stand zijn gekomen. Maar ik vind het veel interessanter om naar de impact te kijken. Als ik bijvoorbeeld schrijf over de zelfmoordgolf in Belfast, dan spreek ik wél de minister van gezondheidszorg, maar in het uiteindelijke artikel komt zij veel minder aan het woord dan nabestaanden. Ook in mijn boek ‘De Generatorgeneratie’ zullen de politieke thema’s rond Tsjernobyl niet de hoofdrol spelen. Die is weggelegd voor drie gewone mensen. Wat zijn hun verwachtingen, hun angsten, hun dromen? Hoe ziet hun dagelijks leven eruit?

top ^

Diensten

Schrijven: De hoofdmoot van mijn journalistieke werk doe ik voor de geschreven pers. Ongeveer de helft van de onderwerpen draag ik zelf bij mijn opdrachtgevers aan, de andere helft schrijf ik op verzoek. Ik vind het leuk om me in verschillende doelgroepen te verplaatsen en voor hen een verhaal op maat te maken. Daar kan ik veel creativiteit in kwijt. Een voorbeeld: tijdens een journalistieke reis naar Wit-Rusland in 2010, leverde ik de Vogelvrije fietser een verhaal over hoe het meisje dat een fietsorganisatie wil opzetten werd onderdrukt, terwijl in het criminologisch Magazine Crimelink is te lezen was hoe Minsk toch zo’n veilige stad kon worden. In het AD stond een reisreportage ‘terug in de Sovjet-tijd’. Ik lever regelmatig zelf foto’s bij mijn artikelen.

Radio/ Televisie. Graag maak ik als redacteur televisie- en radioprogramma’s. Dat doe ik bijvoorbeeld voor het KRO-NCRV-programma De Ochtend op radio 1. Ik denk mee over de onderwerpskeuze, ga op zoek naar een geschikte gast en bereid het radio-interview met hem of haar voor. 

Cursus: Met veel plezier geef ik cursussen, altijd op maat. De ene keer ga ik met Haarlemse achterstandskinderen op zoek naar nieuws, de andere keer help ik Europese vrijwilligers die multicultureel Den Haag in kaart willen brengen van hun vrees voor straatinterviews af. De cursus ‘journalistiek schrijven voor promovendi’ maakt deel uit van mijn standaardaanbod. Jonge wetenschappers zijn vaak zo in hun onderzoek gezogen dat ze het oog verliezen op wat het algemeen publiek er interessant aan vindt. In één dag, die vooraf is gegaan door een uitgebreide huiswerkopdracht, zoek ik dat met hen uit en leer ik hoe ze een aantrekkelijk kort nieuwsartikel kunnen schrijven. Ook geef ik kleine organisaties cursussen ‘free publicity’. 

Naast deze activiteiten ben ik bijvoorbeeld in te schakelen voor lezingen, campagne-advies, copy-writing of boekbesprekingen.

top ^

CV

Tijdens mijn studie geschiedenis in Groningen maakte ik de documentairefilm ‘Don’t be Slow/ Ne Tarmazi’ (Thankeve Productions 2003). Na mijn afstuderen volgde ik de Postdoctorale Opleiding Journalistiek in Rotterdam. Daarna ging ik aan de slag als correspondent voor onder meer het Algemeen Dagblad en Nieuwe Revu in Londen. Terug in Nederland ging ik als freelancer voor verschillende tijdschriften en radioprogramma’s aan de slag. Ook werkte ik aan mijn boek ‘De Generatorgeneratie’.

Download hier mijn uitgebreide CV.

top ^

Neem via het webformulier contact op!




top ^