Er is inderdaad gemarteld…

Zoals beloofd kunnen de lezers van ‘De Generatorgeneratie’ op mijn website meer lezen over de mensen in het boek. Foto’s, updates, achtergronden. Ben je al bij het hoofdstuk ‘Voorzienigheid’ aanbeland? Daarin maakt Paulina zich op pagina 218  zorgen over de man van een vriendin. Als je wilt weten hoe het nu met hem gaat, lees dan meer. Waarschuwing: het is geen vrolijk verhaal.

In de nasleep van de presidentsverkiezingen van 19 december 2010 werden honderden mensen gearresteerd, waaronder ook de meeste presidentskandidaten. Zij werden verdacht van het aanzetten tot massarellen, een delict vergelijkbaar met het plegen van een staatsgreep. Inmiddels zijn de eerste straffen uitgedeeld. Sommige mensen gaan voor vier jaar de bak in of naar een strafkamp, maar de maximumstraf die de overgebleven verdachten boven het hoofd hangt is levenslang.

Eén van die gearresteerden was de man van een goede vriendin van Paulina. Ze maakte zich zorgen om hem, en om haar vriendin.  Ze e-mailde me dat die geen idee had waar haar man was. Er waren berichten dat de kandidaten gemarteld werden – zijn vrouw was ten einde raad.

Het betrof Ales Mikhalevich, een relatief jonge kandidaat, die volgens de officiële uitslag 1,02 procent van de stemmen haalde. Inmiddels is hij vrij. Dat is het goede nieuws.

Het slechte nieuws is dat hij inderdaad gemarteld is. In een uitgebreid relaas beschrijft hij hoe. Zo mocht hij niet slapen: het licht bleef aan en het was niet toegestaan zijn gezicht te bedekken. Zijn handen zijn zo hard op zijn rug gedraaid, dat hij zijn botten hoorden kraken. Hij is naakt verhoord. Door de fysieke mishandeling loopt hij nog steeds mank.

Mikhalevich’ betoog ging nog verder. Hij deed een publieke bekentenis. De enige reden dat hij weer op vrije voeten was, is dat hij de geheime dienst KGB beloofd heeft om aan ieder verzoek van de geheime dienst gehoor te geven. Hij zou dus moeten klikken over de daden en meningen van al zijn vrienden uit de oppositie. Mikhalevich gaf hieraan toe omdat hij weg wilde uit de hel van de gevangenis, maar nu heeft hij zijn contract met de KGB voor de camera’s verscheurd.

Dat is niet zomaar een beslissing. Hij kan elk moment opnieuw gearresteerd worden, en aan de aanklacht tegen hem kunnen nu nieuwe worden toegevoegd. Zijn vrouw kan dus nog lang niet opgelucht ademhalen.