Explosie in de metro van Minsk

Paniek in de metro in Minsk, tijdens het middagspitsuur op 11 april. Een explosie bij station Kastrietsnietskaja, het belangrijkste metrostation van de stad. 12 doden, meer dan honderd gewonden. Gruwelijk. President Loekasjenka heeft vrijwel meteen gezegd dat het een aanslag betreft en dat de daders in de kraag gegrepen moesten worden.

Mijn Wit-Russische vrienden, die, zoals iedere Minskenaar, veelvuldig van het station gebruik maken, kwamen allemaal met de schrik vrij. Kasia was in de datsja en hoorde het nieuws van mij. Joera maakte foto’s voor www.generation.by. Allemaal zijn ze helemaal van de kaart. Ze maken zich ook grote zorgen. Ze vrezen dat Loekasjenka dit zal aangrijpen om met nog stengere hand op te treden. En met goedkeuring van veel mensen. Het land wordt immers bedreigd, dan kun je je geen gekke oppositiecapriolen veroorloven. Sommigen denken zelfs dat het regime zelf verantwoordelijk is.

Al vlug werd aangekondigd dat er arrestaties waren verricht. Inmiddels is ook duidelijk om wie het gaat. Het betreft twee jongens uit Vitebsk, geboren in 1986 (generatorgeneratie…). Zij zouden ook twee eerdere aanslagen, uit 2005 en 2008 hebben bekend. Die laatste aanslag was duidelijk direct op Loekasjenka gericht. Die was op ‘de dag van de republiek’ waarbij ook de president danste op straat. Dat hij bij déze aanslag (als het al een aanslag was) het doelwit was, lijkt me sterk. Vooruit, het station heeft ook een uitgang bij het presidentieel werkpaleis.  Maar het drama vond plaats op de plek waar de twee metrolijnen van de stad elkaar kruisen. En vanaf daar is het echt nog minstens tien minuten lopen naar dat paleis.

Loekasjenka heeft aangekondigd dat hij alle oppositieleiders wil laten verhoren om te achterhalen wie ‘opdracht heeft gegeven’ voor deze aanslag.

Een drama bij een drama.